CONCURSUL NAȚIONAL DE COMPETENȚE ÎN SILVICULTURĂ
Istoricul Concursului Național de Competențe în Silvicultură
Concursul Național de Competențe în Silvicultură se adresează elevilor din clasele IX – XII, cu vârste între 16-19 ani (vârsta împlinită în anul concursului), de la unităţile de învăţământ silvic preuniversitar tradiționale din România: Brașov, Brănești, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud și Timișoara. Concursul se desfășoară anual, cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA R.A. în calitate de coordonator și al Asociației Europea România, în calitate de partener responsabil cu înscrierea echipei câștigătoare a României la faza europeană a competiției.
Concursul Național de Competente in Silvicultura are un istoric de peste 30 de ani, înregistrând de-a lungul timpului mai multe variante. Ultimele două variante de concurs se referă la perioadele 2000-2011 și 2011 – prezent.
A. Perioada 2000 – 2011. Concursul se desfășura cu participarea de la fiecare liceu de tradiție (Brănești, Câmpulung Moldovenesc, Gurghiu, Năsăud și Timișoara) a unei echipe formată din 4 elevi și 2 cadre didactice însoțitoare. Existau doua faze:
-
Faza pe școală – finalizată cu selecția celor 4 elevi ai echipei unui liceu;
-
Faza națională, care consta în trei probe:
-
Proba teoretică (întrebări grilă din Silvicultură și Economia Vânatului);
-
Proba de recunoașterea a speciilor forestiere: specii de arbori, specii de vânat, boli și dăunători ai pădurilor;
-
Probă sportivă: alergare de rezistență pe un traseu forestier cu lungimea de 1 - 1,5km.
-
B. Perioada 2011 – prezent. Începând cu anul 2011, la inițiativa Asociației Europea România, concursul a fost adaptat la regulamentul unui concurs european de competențe în Silvicultură, E.C.F.S.-European Championship în Forestry Skills, adaptarea realizându-se într-o ședință tehnică organizată la Colegiul Silvic Transilvania Năsăud, cu acordul în unanimitate a unui colectiv de profesori de specialitate de la toate cele 6 licee silvice amintite mai sus,
În varianta actuală, adaptată la concursul european, Concursul Național de Competențe în Silvicultură are doua tipuri de probe:
1. MÂNUIREA MOTOFERASTRAULUI: constând in 5 subprobe:
- schimbarea lanțului;
- tăierea de precizie a buștenilor;
- tăierea combinată a buștenilor;
- doborârea unui arbore/catarg;
- cepuirea bușteanului.
2. TRASEUL FORESTIER, constând in 15 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice:
-
vârsta arborelui pe picior (ani);
-
înălțimea arborelui pe picior (m);
-
numărul de arbori la hectar (buc/ha);
-
suprafaţa de bază a arboretului la hectar (m2/ha);
-
panta terenului (%);
-
diametrul mediu al unui arboret (cm);
-
mărimea unei suprafeţe delimitate (ha);
-
volumul unui arbore pe picior (m3);
-
volumul bușteanului (m3);
-
volumului arboretului la hectar (m3/ha); volumul procentual la ha pentru rășinoase/foioase (%/ha).
-
recunoașterea speciilor de arbori după frunze, lujeri, fructe/conuri;
-
recunoașterea speciilor de arbori după eşantioane de lemn cu coajă;
-
recunoașterea speciilor de vânat;
-
recunoașterea speciilor de dăunători şi boli ale arborilor;
-
acordarea primului ajutor în caz de accident;
La subprobele de mai sus, la inițiativa organizatorului se mai poate adăuga și Subproba de aventură, constând în diferite jocuri tematice sportive alese de organizator, în scop recreativ, fără ca punctajul acesteia să fie introdus în concurs.
Concursul are trei faze:
1. FAZA PE SCOALA, organizata anual la fiecare din cele 6 colegii silvice tradiționale din România: Colegiul Silvic "Nicolae Rucăreanu" Brașov, Colegiul Silvic "Theodor Pietraru" Brănești, Colegiul Silvic "Bucovina" Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Silvic Gurghiu, Colegiul Silvic "Transilvania" Năsăud, Colegiul Silvic "Casa Verde" Timișoara. Aceasta se finalizează cu selecția unui număr de 4 elevi participanți la faza națională + 1 elev rezervă care poate fi introdus la faza națională, doar în cazul accidentării/indisponibilității unuia dintre elevii titulari.
2. FAZA NAȚIONALĂ, organizata anual în perioada aprilie – mai, prin rotație, la unul din liceele participante, sub coordonarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA RA., cu participarea echipajelor desemnate la faza pe școală a fiecărui liceu.
3. FAZA EUROPEANA, organizata anual, prin intermediul asociației EUROPEA, cu participarea mai multor tări europene (de ex: 2015-Luua(Estonia)- 17 țări; 2016-Kirchberg (Austria) - 19 tări; 2017 Maienfeld (Elveția)-18 tări; 2018 Sopron (Ungaria)-22 tări; pentru 2019 Svenljunga (Suedia) s-au stabilit max. 24 țări). Faza europeană este concursul "ECFS-European Championship in Forestry Skills".
Concursul Național de Competențe în Silvicultură presupune un clasament pe echipe și un clasament individual pentru probele de mânuire a motoferăstrăului; Clasamentul final al unei echipe se va obține însumând punctajele obţinute de cei 4 elevi componenți.
Echipajul fiecărui liceu participant la faza națională este alcătuit din 4 elevi + o rezervă, la care se adaugă 2 cadre didactice însoțitoare (un lider de echipă și un antrenor). Rezerva poate fi introdusă în echipă, ca înlocuitor al unui concurent, doar înainte de startul concursului. În cazul unui accident sau a unei situații speciale, comisia tehnică va stabili dacă se poate sau nu folosi rezerva pentru continuarea unei probe.
În anul 2008, concursul a fost găzduit de colegiul nostru. Echipajul Colegiului Silvic Gurghiu a ocupat locul I la concursul pe echipe, iar la individual elevii noștri au ocupat primele trei locuri:
Locul I – Gliga Dumitru-Cătălin
Locul II – Deac Marius
Locul III – Moldovan Ioan.
În anul 2009, concursul a fost organizat de Grupul Şcolar Silvic Timişoara, unde echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a repetat performanța din anul trecut, ocupând locul I în clasamentul pe echipe și primele trei locuri la individual:
Locul I – Gliga Dumitru-Cătălin
Locul II – Deac Marius
Locul III – Mocan Ionuț
În anul 2010, a fost rândul Colegiului Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc să fie gazda concursului. Și în anul 2010, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a repetat performanța din ultimii doi ani, la clasamentul pe echipe (locul I). Locurile ocupate în clasamentul individual au fost:
Locul I – Moldovan Ioan
Locul III – Brașovean Mihai
Mențiune II – Zănoaga Ioan-Ilie
În anul 2011, la nivelul comisiei tehnice a liceelor silvice, s-a luat decizia modificării regulamentului concursului pentru ca probele să fie similare Concursului european de competențe în silvicultură, urmând ca echipa câștigătoare la faza națională să participe la concursul european. Liceul Tehnologic Silvic Năsăud a avut privilegiul de a organiza prima ediție a concursului modificat. La acest eveniment, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a obținut locul II în clasamentul pe echipe și locul I în clasamentul individual, pentru cel mai bun punctaj la proba teoretică (elevul Moldovan Ioan).
Colegiul Silvic ”Theodor Pietraru” Brănești a fost gazda concursului în anul 2012. După o competiție foarte strânsă, datorată ambiției tuturor echipajelor de a participa la Concursul European, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a obținut locul II în clasamentul pe echipe, la o diferența de doar câteva puncte de locul I, care a revenit echipei gazdă.
În anul 2013, Concursul Național de Competențe în Silvicultură a fost găzduit de Colegiul Silvic Gurghiu.
Echipajul Colegiului Silvic Gurghiu a ocupat locul I la concursul pe echipe, iar la individual elevii noștri au ocupat primele trei locuri:
Locul I – Nistor Cătălin
Locul II – Ciurba Radu
De asemenea Cătălin Nistor a obținut și premiul special de cel mai bun în mânuirea motofierăstrăului.
În anul 2014, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul I la Concursul Național de Competențe în Silvicultură, care s-a desfășurat în perioada 8-11.04.2014, la Colegiul Silvic ,,Casa Verde,, din Timișoara și s-a calificat pentru Concursul European de Silvicultură care a avut loc în perioada 21-26.05.2014, la Fachschule für Land - und Forstwirtschaft Fürstenburg în ITALIA.
În anul 2015, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul II , la Concursul Național de Competențe în Silvicultură , organizat în perioada 22-24 aprilie 2015, la Brașov, după o luptă strânsă cu echipa Colegiului Silvic „Transilvania” din Năsăud, la numai 8 puncte diferență de locul 1. Clasamentul a fost următorul: locul I – Colegiul Silvic ,,Transilvania” Năsăud cu 11571puncte, locul II – Colegiul Silvic Gurghiu – 11563 puncte şi locul III- Colegiul Silvic Câmpulung Moldovenesc -10750 puncte.
În anul 2016, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul I , la Concursul Național de Competențe în Silvicultură , organizat în perioada 18-21 aprilie 2016, de Colegiul Silvic ,,Bucovina” din Câmpulung - Moldovenesc, calificându-se în perioada 23-27 mai 2016 la Concursul European de Silvicultură disputat în orașul Kirschberg din Austria.
În anul 2017, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul II , la Concursul Național de Competențe în Silvicultură , organizat în perioada 8-12 mai 2017, de Colegiul Silvic ,,Transilvania” din Năsăud. Echipa Colegiului Silvic a fost formată din elevii: Man Adelin, Cutean George, Botond Dali, Cioloca Florin și Marton Adrina(rezervă).
În anul 2018, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul III , la Concursul Național de Competențe în Silvicultură , organizat în perioada 16-19 mai 2018, de Colegiul Silvic ,,Theodor Pietraru” din Brănești.
În anul 2019, echipa Colegiului Silvic Gurghiu, a ocupat locul II , la Concursul Național de Competențe în Silvicultură , găzduit în perioada 15-18 aprilie 2018, de Colegiul Silvic Gurghiu. Echipa Colegiului Silvic a fost formată din elevii: Cioloca Florin, Gliga Marius, Nandor Turi, Ștefan Paul și Alexandru Maior(rezervă).